15.Kerületi Momentumok

15.Kerületi Momentumok

Csomagolás nélkül is lehet...

2020. január 27. - újságíró15

Abban talán nem mindenki ért egyet, hogy klímavészhelyzet van – az én nagyon okos barátom, Donald Trump például biztos nem –, de abban azért szerintem egyetértés alakult ki, hogy többet kellene tennünk a környezet megóvása érdekében.

A környezetvédelemnek vannak egészen könnyen betartható szabályai, például hogy nem dobáljuk el a szemetet az utcán. Aztán vannak kicsit nehezebb ügyek, mint mondjuk a szelektív hulladékgyűjtés, és olyanok is, amik ennél is több figyelmet igényelnek, esetleg kényelmetlenséget vagy költséget jelentenek. Utóbbiak egyike, amikor le kell mondanunk a csomagolt holmik vásárlásáról.

Mondok rögtön egy elrettentő példát, ami egyben önkritika is. Múlt csütörtökön elmentem a piacra egy hétvégi nagyobb ebédhez – barátok is meg voltak hívva – bevásárolni. Amikor hazamentem, számba vettem a termést: 4 műanyag szatyor és 11 nejlonzacskó! Hogy ebből mennyi volt a felesleges? 4 + 11, vagyis az összes.

Ha kosárral vagy saját, textil bevásárlószatyorral mentem volna, simán elhozok mindent a sok műanyag szemét nélkül. Jó, jó, mondhatják erre sokan: a gyümölccsel, zöldséggel még könnyű, de mi van a tejjel, vajjal, felvágottakkal, sajtokkal és más, hasonló termékekkel? A megoldás egyszerű, ha még nem is nagyon elterjedt: csomagolásmentes üzletekben kell vásárolni, újrahasznosítható dobozokkal, üvegekkel, textilzsákokkal. (Csak zárójelben: ha például a henteshez saját dobozzal megyünk, akkor a hagyományos üzletekben is megspórolható sok esetben a felesleges csomagolóanyag.)

Budapesten is vannak már ilyen boltok (a minap a 11. kerületi Karinthy Frigyes úton láttam egyet), sajnos, a 15. kerületben egy sem. Pedig szerintem lenne rá igény, s legfőképp Újpalotán, a lakótelep miatt a népsűrűség is adott hozzá, hogy gazdaságosan lehessen üzemeltetni egy ilyen üzletet. De továbbmegyek: mivel ez – mármint a környezet védelme azzal, hogy minél kevesebb felesleges hulladékot produkálunk – közérdek, azt javasolnám az önkormányzatunk illetékeseinek, hogy valamilyen módon támogassák azokat, akik ilyen üzlet megnyitását vállalják.

Mert amit „elveszítünk” egyik oldalon a támogatásra fordított összeggel, azt bőven megnyerjük azzal, hogy kevesebbet kell költeni a hulladékgazdálkodásra. És még a környezeti ártalmakat is csökkentjük!

Ez jó üzlet, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://15keruletimomentumok.blog.hu/api/trackback/id/tr8315430732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása